Daar zit je dan als kind in het lokaal met drie grote mensen uit Nederland voor je neus. Het is aan het einde van schoolseizoen en iedereen krijgt een officieel beoordelingsgesprek.  Heb je nog wat geleerd het afgelopen jaar? Het blijft een beetje stil of een algemeen antwoord. Ja, ik heb wat geleerd. Wat heb je dan geleerd? Schrijven en rekenen. Nou wij denken dat jij wel wat geleerd hebt het afgelopen jaar.

 

Een hele rij opsomming werd er gemaakt waarin het kind progressie heeft gemaakt. Het gezicht wordt al iets blijer van de complimenten. Bij het rekenen konden de kinderen zelf zien hoe ze de rekentest in het begin van het jaar gemaakt hebben en van een week geleden. Zie je het verschil? Je weet nu veel meer. Het gezicht werd nog blijer. Omdat jij  uitstekend meegedaan hebt dit jaar bij ons op het studieprogramma verdien jij een mooie diploma. Het kind was zo blij dat er geen woord meer uit kwam.  Kortom het was een zeer positieve beoordelingsgesprek waarin het kind in het zonnetje werd gezet.

 Zo kreeg elk kind een positieve beoordelingsgesprek en een diploma mee. Afgelopen weken hebben de kinderen allemaal weer net als in het begin van het schoolseizoen een reken- en taaltest gedaan. Met deze twee testen konden we vergelijken of ze daadwerkelijk in het afgelopen jaar progressie hebben geboekt. Dat was goed te zien ook. Carolina kon in het begin van het jaar nog geen aftreksom maken. Nu maakt ze al aftreksommen tot de honderd. Wat dacht u van Ioana. In het begin van het jaar kon ze geen cijfer schrijven en herkennen. Nu kan ze al tot de tien tellen en het schrijven van de cijfers die ook netjes gestructureerd in de vakjes geschreven zijn. Casian die alle letters kon en nu steeds beter begint te lezen en schrijven. Zo heeft ieder op zijn niveau progressie gemaakt. Het is een bewondering om dit te mogen constateren en te kunnen meedelen aan de kinderen. Het bleef niet alleen bij dat ene diploma. Er waren ook nog eens zes extra diploma’s. Een diploma voor degene die het meest frequent aanwezig was op het studieprogramma, het beste  meegedaan met de bijbelstudie, het meest creatieve en artistieke in de recreatie activiteiten, meest progressie heeft geboekt in rekenen en ook eentje voor taal. De laatste diploma werd uitgereikt aan degene die een goed voorbeeld is voor anderen. Dit diploma werd dan ook uitgereikt aan Gabriela. Een meisje wat wij vinden dat deze potentie heeft en uit die vicieuze cirkel kan komen. Een meisje die nadenkt over de toekomst en de school serieus neemt.

Niet iedereen heeft een diploma gekregen. Er waren kinderen bij die snel afhaakte en niet meer kwamen opdagen waarvan de reden van alles kan zijn. Een paar kinderen hebben we naar huis moeten sturen omdat ze gewoon te weinig kwamen of een stoorzender waren voor anderen. Hier zijn we best hard in geweest om andere kinderen, die wel altijd komen en graag willen, te beschermen. Ook wij hebben grenzen.  Er zijn ook kinderen die niet meer kwamen omdat ze moeten werken in het buitenland of dat de ouders op één van de manier dwars liggen. Een trieste zaak waarin het kind de dupe is. Eén van hen is Andreea. Die begin van het jaar 2009 helemaal opbloeide en bijna elke dag present was. Ze was vrolijker geworden en opener. Na de kerst mocht ze niet meer komen van haar ouders door de problemen met het huiswerk. Als ik haar tegenkom heeft ze een getekend beeld in haar gezicht. De vrolijkheid is eraf en ze trekt zich helemaal terug. Het geeft maar weer aan hoe belangrijk de kleuterschool en het studieprogramma is voor deze kinderen. We mogen God danken voor de mooie dingen die we in de kinderen hebben gezien en de progressie die ze hebben gemaakt, maar er zijn ook veel kinderen die net als Andreea de dupe zijn en het moeilijk is om deze kinderen te helpen. Gebed is de enige oplossing.

Omdat het ook de laatste dag was werden de kinderen vermaakt met een theatervoorstelling van Jorine en mij en een fotovoorstelling waarin het afgelopen jaar in beeld werd gebracht. Deze fotovoorstelling kunt u op mijn weblog http://bramvanhouwelingen.blogspot.com met een kleine aanpassing bekijken. Voor deze kinderen zit het schoolseizoen erop en is het voor hen wachten op de twee Nederlandse groepen die over een maand te bewonderen zijn waarbij ze kinderprogramma’s gaan draaien in de straat.

Logo

Nieuwsbrief

Inlogformulier