Het  is alweer een paar weken lente. De kou heeft plaatsgemaakt voor het warme weer. Dat is in de zigeunerstraat te merken ook. Iedereen is weer buiten te vinden en spelen vooral volleybal, elastiek, tikkertje en voetbal. Dat is natuurlijk erg mooi en gezellig en de verleiding is dan wat groter om niet naar ons studieprogramma te komen. Gelukkig hebben we niet te klagen over de opkomst van zowel de kleuterschool als het studieprogramma. Deze zijn veel hoger dan in voorgaande jaren. Dit heeft vooral te maken dat er meer structuur gekomen is en dat wij steeds meer achter de kinderen aangaan als ze een tijdje afwezig zijn.

 

De afgelopen twee jaar is er veel veranderd in het studieprogramma. Het is wat schoolser geworden door meer les te geven dan helpen met huiswerk, omdat ze op de reguliere school niet mee kunnen komen. Op het programma zijn groepen gemaakt op verschillende niveaus waarin elk kind op zijn eigen niveau kan groeien. Reken- en taalmethodes zijn gemaakt en nog in ontwikkeling. Bijbelstudies, speciaal programma en een meidenprogramma worden erbij gegeven. Het speciaal programma is dit jaar nieuw  en bedoeld om naast rekenen en taal op een ontspannen manier andere dingen aan te leren. In het speciaal programma wordt van alles gedaan. Dansen, buiten afval opruimen, leren wat emoties zijn, sneeuwkastelen bouwen, honkbal en nog veel meer. Erg gevarieerd en de kinderen vinden het fantastisch. Het studieprogramma krijgt steeds meer body en doordat er nu een goede structuur op het programma is, is het mogelijk om ook een jongensprogramma op te starten. Door het meidenprogramma merken we steeds meer dat het heel belangrijk is om ook een jongensprogramma te hebben, ook op seksueel gebied. We zien steeds meer dat jongens niet van meisjes kunnen afblijven. Dan hebben we het al over jongens van 10 tot 14 jaar. Met het jongensprogramma hebben we inmiddels een start gemaakt door de jongens voetbaltraining te geven op een kunstgrasveld die we elke week een uurtje kunnen afhuren. 

Twee jaar geleden ben ik hier ook al met voetbaltraining begonnen. Het was zelfs de reden waarom ik hier naar Roemenië ben gekomen. Door sport kinderen te motiveren om naar school te gaan en naar ons studieprogramma. Er was even een tijdelijke voetbalstop en heb mij toen helemaal op het studieprogramma gestort wat ik nu nog steeds met heel veel plezier doe en er mee bezig blijf houden. Dat we weer gingen voetballen werd natuurlijk door de jongens met gejuich ontvangen en voor sommige jongens is het al bijna een obsessie geworden. Wanneer gaan we voetballen? Vandaag? Morgen? Nee, maandag gaan we voetballen. Zo hebben ze het hele weekend om er naar toe te leven. Om elke maandag mee te mogen voetballen moeten de kinderen de week ervoor wel genoeg present zijn geweest op het studieprogramma. Zo niet, dan is de straf hard en mag je die maandag niet meespelen. We hopen met het voetbal de jongens blijvend te motiveren om naar ons programma  te komen en om er een team van te maken. Voor een aantal jongens werkt het al zeer goed.  Het voetbal is een begin om een relatie op te bouwen met de jongens en daarmee is nu een start gemaakt.

Het is alweer bijna 16.00 uur en het studieprogramma zit er normaal bijna op. Behalve voor de jongens. Zij stappen gezamenlijk in het busje van Henk om naar het voetbalveld te gaan. Met ongeveer 12 jongens gaan we naar het kunstgrasveld en beginnen we voor het voetbal altijd even de regels door te nemen. Wat waren de vijf basisregels ook al weer? Luisteren, niet schelden en vloeken maar positief blijven, eenheid, we helpen elkaar waar nodig  is en we slaan en schoppen elkaar niet, of je nu goed kunt voetballen of niet. Het maakt voor ons helemaal niets uit. Deze vijf basisregels die we samen met de kinderen gemaakt hebben is het uitgangspunt om deze jongens te vormen. We hebben deze regels uitvoerig besproken op het programma. Gelukkig wordt er ook nog lekker gevoetbald en leren de jongens dribbelen met de bal, het spelen van de bal en het schieten van de bal. Daarna is er altijd nog tijd over voor een heerlijk partijtje. Voor de kinderen is het genieten en na de training kijkt iedereen alweer uit naar de week erop.    

Logo

Nieuwsbrief

Inlogformulier