Săptămâna altfel
Săptămâna altfel; ja, waar staat dat eigenlijk voor? Săptămâna = week, altfel = anders.

Een week als geen andere, zullen we maar zeggen.

Al jaren kent het Roemeense onderwijs een dergelijke week. Het houdt meestal in dat er geen gewone lesuren worden gedraaid. Speciale programma’s krijgen de aandacht. Leerlingen bezoeken diverse bedrijven en/of instellingen, maken een wandeling in de natuur of nemen deel aan sportieve activiteiten, die georganiseerd worden op het schoolplein. Maar vaak resulteert deze week in verveeld op school zitten en eindeloos kleuren, al helemaal als het weer niet mee zit.
Hoe het ook zij, als kleuterschool doen wij hier ook een beetje aan mee. Vandaag stond er een bezoek aan de bakkerij op het programma.

Niet ver van de kleuterschool vandaan ligt de bakkerij Hermanns. Elke dag halen wij daar ons brood vandaan, dus toch wel leuk voor de kinderen om te zien waar hun sandwich elke dag vandaan komt.

Een heerlijke wandeling bracht de kinderen erheen. Mevrouw Rodica stond ons al op te wachten.

Blij en opgetogen gingen de kinderen de bakkerij in.

 

De bakkers waren druk bezig brood te maken. Vorig jaar gebeurde nog veel met de hand, maar nu waren er veel meer machines, die het deeg maakten en kneedden. Elke deegbal werd gewogen en letterlijk op een tafel gegooid, waarna het de vorm van een brood kreeg, om vervolgens in de grote oven te belandden.

 

Uiteraard mocht elk kind een stukje warm vers gebakken brood proeven en iedereen weet dat dat nog lekkerder kan zijn dan gebak! Smullen was dat.

Vervolgens zagen ze hoe het brood gesneden werd en verpakt.

 

Aan het eind kreeg iedereen nog een plak echte cozonac. (een soort zoete brood/cake met noot of rozijnen, Turks fruit of chocola).

 

Voor mevrouw Rodica hadden de kinderen een mooie kaart gemaakt en daar hebben wij nog een heerlijke reep chocolade bijgedaan.

 

 

 

 

Nou de dag kon niet meer stuk! 

Voldaan en met veel plezier gingen de kinderen weer terug naar de kleuterschool!

Morgen gaan we naar de serre en naar een kerk!