Informatie in verband met Covid-sars19
Van de 6 personeelsleden van de kleuterschool zijn 2 gevaccineerd.

Dat maakt het aandeel gevaccineerden op 33%.

De kleuterschool is de plek waar Roma-kinderen, spelenderwijs, de eerste beginselen van het leven ontdekken en leren.
Bij de kleuterschool bouwen we een relatie met het kind op. 
We hopen dat kinderen vervolgens mee blijven draaien met de andere programma’s van Laleaua. 

Het doel

Het doel van de kleuterschool is kansarme Roma kinderen in de omgeving van de wijk Bozias in Târnăveni, de eerste beginselen van het leven te laten ontdekken. Het motto van de kleuterschool is “leven is leren”. Al spelende leren, in een warme en veilige omgeving. Een plek waar de kinderen verwacht worden en geliefd zijn. Veel van deze kinderen moeten al veel ontberen in hun eerste levensjaren en maken vaak deel uit van onstabiele gezinnen. Ze lopen daardoor al vaak een behoorlijke achterstand op in hun ontwikkeling in tegenstelling tot kinderen uit meer stabiele gezinnen.

Op de kleuterschool leren kinderen te spelen en juist met elkaar om te gaan. Ze leren om naar de wc te gaan, handen te wassen en tanden te poetsen. Daarnaast zijn stilzitten en luisteren voor veel kinderen ook een grote uitdaging. De juffen moeten dan ook bezitten over een behoorlijk portie geduld.

Wij geloven dat goed onderwijs een grote bijdrage levert aan de oplossing van het probleem van kansarme kinderen. De kleuterschool is de eerste belangrijke stap! Hier wordt een belangrijk fundament gelegd.

Ontstaan

In april 2002 opende Laleaua voor het eerst de deuren van de kleuterschool. De kleuterschool ging van start met acht kinderen. Met behulp van een bus die de kinderen bij de Roma-straat op ging halen, verdrievoudigde het aantal. Op dit moment is de kleuterschool een geaccrediteerde kleuterschool waarbij jaarlijks tussen de 30-35 kinderen staan ingeschreven. We begonnen met een juf en een hulp in de keuken. Op dit moment telt de kleuterschool vier vaste werknemers; twee juffen, iemand die het eten verzorgt en een schoonmaakster.

De kleuterschool is dé plek waar wij een relatie met de Roma-kinderen aangaan. We hopen dat de kleuters na de kleuterschool mee blijven draaien in onze andere  programma’s.

Uit een onderzoek van Oscar Lewis blijkt dat de eerste zeven levensjaren van een kansarm kind doorslaggevend zijn om in de toekomst in staat te zijn om armoede te ontgroeien. De kleuterschool is daarbij een belangrijke schakel. 

Hoe ziet het programma eruit?

07.30 – 08.00    we halen de kinderen op met de bus
08.00 – 08.30    aandacht voor persoonlijke vaardigheden
08.30 – 09.00    spelen / eerste keuze activiteit
09.00 – 10.00     gezamenlijk ontbijt
10.00 – 11.00      activiteiten op ervaringsgebieden
11.00 – 12.00      sport en spel / tweede keuze activiteit
12.00 – 12.30      we brengen de kinderen weer naar huis

Wil je meer weten?

Kinderen die de kleuterschool hebben doorlopen, kunnen aanzienlijk beter meekomen op de lagere school. Hierin zien wij een duidelijk verschil met de kinderen die de kleuterschool niet hebben bezocht. Daarnaast bezoeken de kinderen de lagere school veel frequenter, als zij eerder de kleuterschool hebben doorlopen.

Gemiddeld worden er jaarlijks zo’n 30-35 kinderen ingeschreven. Niet alle kinderen komen ook naar de school, maar gelukkig zien we de meeste kinderen heel regelmatig.

Vooruitgang in de leefomstandigheden van de Roma’s begint bij goed onderwijs voor de kinderen. Onderwijs geeft toegang tot een volwaardige deelname aan de maatschappij. Geen onderwijs betekent geen kans op een diploma. Dit leidt vaak tot analfabetisme, afhankelijkheid van hulp van anderen en weinig vastheid in inkomsten.

Als ouders zelf geen onderwijs hebben gehad, zullen zij hun kinderen vaak niet stimuleren naar school te gaan. De ouders zijn niet gericht op de toekomst, maar ingesteld op het dagelijkse overleven. Zonder zichtbare resultaten van het onderwijs geven ouders het vaak op met het onderwijs. Wanneer deze kinderen later zelf ouders worden, hebben hun kinderen nauwelijks mogelijkheden van hen te leren.

Webdesign Studio CC © 2020
Târnăveni, Romania