De Mariniersclub is een Christelijke tienerclub, die lijkt op een combinatie van een scouting- en Bijbelstudiegroep.
De plek waar discipline, communicatie, leidinggeven, samenwerken en God volgen centraal staan. 
Het worden van ‘echte marinier’ is het grootste doel is! 

Doel

Het doel van de Mariniersclub is dat alle Roma-tieners zich kunnen ontwikkelen op hun eigen niveau. Wij noemen dit de ontwikkeling tot het worden van een echte marinier’. 

Een echte marinier staat positief in het leven, respecteert autoriteit en heeft de wil om anderen te dienen. Een echte marinier bouwt de ander op met woorden, en praat positief over anderen. Een echte marinier doet er alles aan om te groeien, en geeft hierin niet op, ondanks tegenslagen. Een echte marinier komt afspraken na en is te vertrouwen.

Daarnaast is het onze diepe wens dat de mariniers God leren kennen als een liefhebbende God en dat zij hun keuzes laten beïnvloeden door Zijn wil. 

 Sinds de afgelopen jaren neemt de Mariniersclub in het leven van de tieners een vaste plaats in. Tieners vertellen graag over allerlei dingen die ze bij de Mariniersclub meemaken. Dingen die ze leren, maar ook de dromen die ze hebben binnen de club. Tieners willen ‘kapitein’ worden en later een rol vervullen binnen de club. De eigenschappen van ‘een echte marinier’ kunnen ze bij de mariniersclub feilloos inzetten, maar in het échte leven is dat soms moeilijk. Onze oudste mariniers (15-18 jaar), bereiden zich voor op een leidinggevende rol binnen de club. Bij hen zien we dat keuzes in hun eigen leven regelmatig worden beïnvloed door wat ze leren op de club. 

Ontstaan

In 2010 zagen we een sociale en geestelijke nood onder de tieners in de Zwaluwenstraat. Er was een groep tieners waarvoor vanuit de kerken of andere instanties niets werd georganiseerd om vertrouwd te raken met het evangelie en die hen hielp het leven beter te begrijpen en goede keuzes te maken. We zijn toen gestart met de Mariniersclub als Christelijke tienerclub. Het concept lijkt op een combinatie van een scouting- en Bijbelstudiegroep. We begonnen met 12 mariniers van 14-16 jaar. Momenteel hebben we 28 mariniers in de leeftijd van 12-18 jaar.

Hoe ziet het programma eruit?

Bij binnenkomst voorziet elke marinier zich van een eigen marinierskledingstukje. Dit marinierskledingstukje geeft de rang aan van 3e, 2e, 1marinier, teamleider, stuurman of kapitein. Daarnaast heeft elke marinier gekleurde insignes, die de ontwikkeling op verschillende vlakken aangeven, zoals samenwerking, schoonmaken, het zijn van een goed voorbeeld, etc. We starten de club met een aantal discipline-uitingen, waaronder een gezamenlijke mariniersgroet en ons clublied. We nemen de presentie af en starten samen met gebed. Tijdens het gebed doen we ons kledingstukje af, want, en zo zal elke marinier bevestigen, voor God is er geen verschil tussen een kapitein of een marinier. De Bijbelstudie belicht altijd een deel van het jaarthema, en er wordt tijd genomen voor aanbidding. Hierna spelen we een spel of werken we samen aan een creatieve opdracht. Groepsvorming en vaardigheden als samenwerken, leiding geven en communicatie staan hierin centraal. Na een beker drinken en een snoepje en nog een aantal andere vaste programma-onderdelen, blijft een deel van de mariniers voor de schoonmaak van de gebruikte ruimte.

Andere activiteiten

Naast de bijeenkomsten elke vrijdag, hebben we nog een aantal bijzondere momenten gedurende het jaar. We gaan met Kerst en Pasen naar de psychiatrische afdeling van het plaatselijke ziekenhuis. Hier zingen, bidden en dansen we met de patiënten. Naderhand geven we elke patiënt een pakketje vol lekkers. Ook trekken we er in het najaar op uit voor een trainingsdag, die in het teken staat van avontuur, samenwerken en samen herinneringen maken. In het voorjaar, als de mariniersgroep zich positief ontwikkelt, gaan we drie dagen op trainingskamp. Deze drie dagen bestaan uit een combinatie van gekke, leuke spelletjes, uitdagende wandelingen, ochtendgymnastiek en momenten waarin we samen zoeken naar God en zijn leiding in ons leven.

Webdesign Studio CC © 2020
Târnăveni, Romania