De meidenclub is de plek voor meiden waarin we praten over hun dagelijks leven en daar aan de hand van de Bijbel inzicht en informatie over geven.
We spelen spelletjes, kleuren, geven onderwijs en kletsen met elkaar.
Doel
Het doel van de meidenclub is het overdragen van informatie en kennis, zodat meiden meer inzicht krijgen in hun eigen dagelijks leven. Daarnaast begeleiden we de meiden in het zoeken naar en leren kennen van God, zodat Hij uiteindelijk Degene zal zijn Die hun keuzes beïnvloedt.
Ontstaan
In 2009 ontdekten we in de groep kinderen en tieners van het After School programma een gebrek aan kennis en zelfvertrouwen, in het bijzonder bij tienermeiden. Thuis wordt er weinig gesproken over de problemen waar de meiden mee geconfronteerd worden en mee worstelen. We startten toen met een kleine groep meiden en van daaruit ontwikkelden we een methode voor de meidenclub.
Door de jaren heen organiseerden we soms twee of drie meidenclubs in hetzelfde seizoen, groepen oplopend tot 14-16 meiden. Het is werk van de lange adem, want de meiden zijn vaak nog erg beïnvloedbaar door de omgeving waarin ze opgroeien. Nog steeds trouwen de meiden bijna allemaal vóór hun 16e en belanden in een ongezonde relatie. Het is moeilijk voor hen om een gezin te runnen, waardoor ook de kinderen van deze meiden een onzekere toekomst te wachten staat. We hopen en bidden dat deze vicieuze cirkel, onder de leiding van Gods hulp, ooit doorbroken zal worden.
Hoe ziet het programma eruit?
We halen de meiden persoonlijk thuis op, anders laten hun moeders de meiden niet zomaar gaan. We kletsen bij aankomst en ontdekken hoe het met iedereen gaat, onder het genot van een warme kop thee (in de winter). We starten met een moment van gebed, zingen liedjes en leren een bijbelvers aan. Dan volgt de les, afgewisseld met een spelletje of schrijfopdracht ter verduidelijking van het te bespreken onderwerp. De lessen gaan onder andere over relaties, emoties, fysieke en mentale elementen van de puberteit, menstruatie en seksualiteit. Alle lessen geven we in het licht van de Bijbel en het feit dat wij geschapen zijn om tot Gods eer te leven. Nadien kleuren en kletsen we. Soms doen we nog een stoelendans of ander vermakelijk spelletje. We brengen de meiden weer naar huis en hopen dat ze de volgende keer weer komen.
Heeft het wel zin?
Heeft de meidenclub wel zin? Dit vragen wij ons regelmatig af. Trouwen meiden nog steeds vóór hun 18e? Helaas wel. Maken ze altijd de goede keus voor een passende man? Nee, vaak niet. Komen de jonge moeders niet meer terecht in situaties van mishandeling en onrecht? Regelmatig nog wel. Zijn de moeders in staat financieel onafhankelijk te zijn? Bijna nooit.
Maar wat is dan wél het effect van meer dan tien jaar meidenclub? We geven veel aandacht aan kennisoverdracht over feitelijke zaken, zoals anatomie en oorzaak/gevolg in relaties. Daarnaast krijgen we van de jonge moeder-generaties veelbelovende geluiden. Een jonge moeder vertelde dat ze zo’n spijt had van keuzes die ze als 15-jarig meisje maakte en er nu alles aan doet om haar dochter hiervoor te behoeden. “Jullie hadden toch gelijk”, is een veel gehoorde uitspraak uit de groep meiden die ooit deel uitmaakten van de meidenclub. We kijken óver de generaties heen en hopen dat we de meiden op een goede en constructieve manier beïnvloeden. We doen wat we kunnen. We zaaien, en daarna geven we het over aan onze Hemelse Vader.